Sedumdak

Dit is een dak begroeid met vetplanten. Een sedumdak wordt ook een groendak genoemd. De vetplanten kunnen goed tegen de zon. Dit omdat deze planten goed kunnen tegen heel vochtige periodes, maar ook goed kunnen tegen droogte. Er zijn meer dan 250 soorten vetplanten die je kunt combineren met kiezels of gras. Deze planten zijn niet alleen geschikt voor platte daken maar ook voor schuine daken, zoals een schuur, een garage of een huis. Het is belangrijk dat het dak de juiste draagcapaciteit hebben. Met de juiste draagcapaciteit is bijna elk dak geschikt om een groendak te maken.

Onderhoud

Een groendak moet je minimaal 2 keer per jaar onderhouden zoals

Het schoonmaken van regenwaterafvoer.

Het verwijderen van onkruid en planten uit de grindraden.

Het bemesten van de vetplanten met speciale messtof.

Het verwijderen van onkruid. Dit moet 2 keer per jaar. Grassen kun je verwijderen voordat ze bloeien, dit voorkomt uitzaaiing. Vastgegroeid onkruid kun je voorzichtig met een smalle plamuurmes uitstekken zonder de dakbedekking of de drainagelaag te beschadigen.

Het verwijderen van mos

Wanneer je een tijdlang niet bemest of in het najaar als het nat is ontstaat mos. Mos kun je bestrijden met normale tuinkalk. Dit kun je het beste in het voorjaar doen.

Nadelen van een groendak

Het aanleggen van een groendak is duurder dan het aanleggen van een standaard dak. De meeste groendaken krijgen schade door lekkage. Dit omdat de meeste groendaksystemen een barrière laag voor plantwortels bevatten. Deze kunnen door de barrière heen groeien wat de lekkage veroorzaakt aan je dak. Je kunt een lekkage aan je dak voorkomen door jaarlijks grote planten uit je groendak te verwijderen. Door gebruik te maken van een kant en klare sedumtray krijg je geen schade door lekkage aan je sedumdak, dit omdat de dunne beplantingslaag ervoor zorgt dat de planten niet te groot worden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *