Warmteklassen, wat betekent dat?

Dekbedden hebben als primaire doel natuurlijk om je warm te houden in de nacht. Een dekbed dat te koud is ’s nachts is simpelweg niet goed genoeg. Echter zijn er wel verschillende warmteniveaus, die elk het beste past bij een andere situatie. Deze niveaus worden ‘warmteklassen’ genoemd. Maar wat is het precies en wat heb je eraan?

Dit is erg nuttige informatie voor wanneer je een dekbed wil aanschaffen. Wil jij hier dus meer over weten, lees dan verder.

Winter

De eerste warmteklasse is de winter warmteklasse, echter is hier ook een onderscheid in te maken. Want naast de normale winter-warmteklasse heb je ook nog winter+. Maar wat is het verschil?

Winter+ is de warmste warmteklasse die beschikbaar is. Vaak hebben deze dekbedden vullingen als wol of dons, voornamelijk doordat deze goed isoleren en dus beter geschikt zijn voor in de winter.

Winter dekbedden is de tweede warmteklasse. Dekbedden in deze categorie behoren ook tot de warme dekbedden. Logisch natuurlijk, want deze zijn bedoeld voor de wintermaanden. Echter zijn winterdekbedden wel minder warm dan winter+ dekbedden. De vullingen die vaak gebruikt worden bij deze warmteklasse zijn wol en dons. Het voordeel van dons ten opzichte van wol is dat dons een stuk lichter is.

Alle seizoenen

Het all year long type dekbed is een van de meest praktische type dekbed dat er is. Je hoeft je namelijk geen zorgen te maken om of je het te warm of te koud hebt. Een 4 seizoenen dekbed is namelijk zo ontwikkeld dat hij voldoende warm is voor in de winter en koel genoeg voor in de zomer. Vaak zijn deze gevuld met een synthetische vulling.

Wat je vaak ziet is dat dit type valt onder de ‘lente/herfst warmteklasse’, dit omdat het de tussenseizoenen zijn als het ware, wat betreft warmte. Vandaar dat deze klasse goed past bij een 4 seizoenen dekbed.

Zomer

De laatste, en daarmee ook de minst warme warmteklasse is de zomerklasse. Het is de warmteklasse die bedoeld is voor mensen die in de zomer alsnog graag onder een dekbed willen liggen, ongeacht de temperatuur. De vulling die gebruikt wordt is erg uiteenlopend. Je kunt bijvoorbeeld denken aan bamboe, synthetisch materiaal en katoen. Deze materialen regelen temperatuur namelijk goed. In sommige gevallen wordt dons ook gebruikt, een dons dekbed in de zomer kan dus ook voorkomen.

In elk geval is het erg belangrijk dat je kijkt naar de warmteklasse bij het aankopen van een dekbed.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *