Waterontharders, Wat Zijn Jullie Ervaringen?

Asbestvezels zouden alleen in de lucht gevaarlijk zijn, maar je wil die toch ook liever niet in je drink- en douchewater. Consumentengids: In regio’s waar het water van nature zachter is, hoeft het water niet harder te worden gemaakt. Is het water in die regio’s dan niet chemisch minder stabiel? Omdat het “van nature” is? Is er dan geen gevaar voor zuurgraadschommelingen? Want het is “van nature” en dan “natuurlijk” goed? De waarheid is dat de waterleidingbedrijven ook aan dat van nature zachtere water kalk toevoegen wanneer het door de asbestcementen leidingen gaat.

Daarbij is er keus uit drie methoden. De eerste is een (elektro)magneet die om de waterleiding wordt geklemd. Die onthardt het water niet, maar beïnvloedt de eigenschappen van het water: door magnetisme zouden de mineralen in het water aan elkaar hechten, waardoor ze minder neerslaan. Zover de theorie. In de praktijk werken deze apparaten niet goed, zo blijkt uit een test van onze Duitse collega’s.

Het water wordt door een membraan geperst waarmee vrijwel alle mineralen worden verwijderd. Hierdoor kan het water ‘te’ zacht worden (zie vraag 5). Voor water onthard met omgekeerde osmose zijn de opmerkingen bij vraag 5 inderdaad wel relevant. Doordat er geen mineralen meer in het water zitten, is ook de zuurgraad van dat water veranderd.

Waterontharder Waar Te Koop

Alleen het strijkijzer vindt dat lekker. Hoe moet het nou met de lezer die alleen vraag 5 gelezen heeft? Consumentengids: Ten slotte kun je water ontharden met een ionenwisselaar. Die haalt de mineralen die kalkaanslag veroorzaken (calcium en magnesium) uit het water en vervangt die door natrium. Voor dit water gelden de opmerkingen bij vraag 5 dus niet.

7. Wat zijn de nadelen van een waterontharder? Consumentengids: Waterleidingbedrijven raden het gebruik van waterontharders niet aan, een aantal raadt ze zelfs af. De voornaamste reden is dat het water van waterleidingbedrijven van goede kwaliteit is en zeer streng gecontroleerd wordt. Het drinkwater in Nederland is van zeer goede kwaliteit maar de kwaliteit van datzelfde water is minder goed als het gebruikt wordt als douche-, spoel- of waswater.In hun voorlichting benadrukken ze daarom vooral dat verder ontharden dan 8°d, H ‘niet nodig’ is. Precies zoals nu de Consumentenbond doet in dit artikel, met halve waarheden en misleidende vaagheden. Consumentengids: De waterbehandelingsapparatuur die je als consument gebruikt, hoeft niet aan zulke strenge eisen te voldoen. Wie een onthardingsapparaat gebruikt waar water doorheen stroomt, loopt altijd een risico op vermindering van de drinkwaterkwaliteit.

Waterontharder Test Kassa

Bacterieën groeien overal. Ook in waterleidingen zonder onthardingsapparaten. Niet voor niets raden de waterleidingbedrijven zelf aan na een langdurig verblijf buitenshuis, de leidingen door te spoelen om besmetting met de legionella bacterie te voorkomen. Dat geldt logischerwijs ook voor waterontharders. Uit het onderzoek Treatment of Waters with Elevated Organic Content van Simon A.

a., blijkt dat ook bij een ionenwisselaar geldt dat de bacteriegroei binnen acceptabele grenzen blijft wanneer het water maar regelmatig in beweging is. De onderzoekers maten het aantal bacterieën in de waterleiding voor en na een ionenwisselaar en zij concludeerden: Het aantal bacteriën groeide iets tijdens passage van de ionenwisselaar, alhoewel niet significant.

Dit duidt erop dat de lichte bacteriegroei die werd geobserveerd geheel is toe te schrijven aan omgevingsbacteriën, niet aan schadelijke (pathogene) bacteriën. Regeneratie (schoonspoelen van het harsfilter in de ionenwisselaar) verlaagt significant het aantal gemeten bacteriën na de waterontharder. Of de ionenwisselaar fungeert als een soort bacteriefilter, of dat de regeneratie een eventueel gevormd biofilm verwijdert, moet verder worden onderzocht maar is niet van belang voor het beantwoorden van de vraag of een ionenwisselaar zorgt voor schadelijke bacteriegroei.

Is Waterontharder Ongezond

Consumentengids: Goed onderhoud en beheer van het apparaat zijn daarom heel belangrijk. Met een waterontharder heb je er dus een zorg bij. Onjuist, ook zonder waterontharder loop je risico op legionella uit de waterleiding als je doucht in water dat langdurig heeft stilgestaan. Let op het suggestieve woordgebruik: “heel” belangrijk, een zorg “erbij”.

Dat geldt zowel voor mensen met en zonder ionenwisselaar. Consumentengids: En dan zijn er nog de kosten voor aanschaf en onderhoud van het apparaat. 8. Als je een waterontharder hebt aangeschaft, verdient die zichzelf toch terug? Consumentengids: Verkopers van waterontharders beweren in hun reclame-uitingen dat de apparaten zichzelf ‘terugverdienen’ omdat je minder stroom, wasmiddel en schoonmaakmiddel gebruikt.

Het is inderdaad zo dat je bij zacht water minder was- en schoonmaakmiddel hoeft te gebruiken. En inderdaad gebruiken verkalkte apparaten iets meer stroom. Verkalkte apparaten gebruiken helemaal geen stroom meer. Ze zijn kapot en moeten vervangen worden. En de Consumentenbond zal je niet kunnen helpen wanneer dat niet onder de garantie valt.

Hoe Kalk Verwijderen Met Antikalk Middelen

We weten uit onze tests dat het toegenomen energiegebruik door verkalking meevalt (het gaat om kleine bedragen) en dat verkalking zelden de oorzaak is dat apparaten vervangen moeten worden. We weten uit het voorgaande dat de auteur van dit artikel een apart gevoel voor maatgeving heeft. Dus wat zij nu weer onder “klein” verstaat, “meevallen” en “zelden”, is zonder verdere cijfers niet duidelijk.

Beste waterontharder– Top 10 waterontharders 2021   BestGekozenHard Water? Hard Water Is Vervelend. De Oplossing? Een Waterontharder


De Engelsen hebben daar een gezegde voor: pennywise and pound foolish. Consumentengids: Een waterontharder verdien je dus niet zomaar terug. De terugverdientijd van een waterontharder hangt af van de hardheidsgraad van het water, het aantal warmwatertoepassingen in huis, het waterverbruik en de plaatselijke energieprijs. De garantieperiode van een Aqua, Cell waterontharder is 30 jaar, de totale kosten voor aanschaf en onderhoud komen daardoor op ongeveer 150 euro per jaar.

Dat bedrag wordt inderdaad niet terugverdiend in een eenpersoonshuishouden waar alleen met koud water wordt gedoucht. 9. Waarom smaakt het ene kraanwater anders dan het andere? Consumentengids: De smaak van het drinkwater wordt bepaald door de bron (grondwater, oppervlaktewater of duinwater), de plaats waar het wordt gewonnen en de behandeling (zuivering) die het ondergaat.

Is Waterontharder Zinvol

Water met een laag mineraalgehalte heeft over het algemeen een zachte smaak: sulfaat en magnesium maken het wat bitter. Daarom smaakt water zonder calcium en magnesium vaak beter. Dat zinnetje is hier vergeten. Vergeet ook niet het vliesje op de thee als je water met calcium gebruikt. Het oog wil ook wat.

Hoe voorkom ik kalkaanslag in mijn wasmachine? Consumentengids: Bij hard water kun je last krijgen van ‘kalkzeep’ in de wasmachine – www.water-ontharder.nl. Dit ontstaat wanneer de calcium- en magnesiumionen in water reageren met wasmiddel. De kalkzeep kan terechtkomen op de was en in de wasmachine. Kleding voelt dan stug aan, en op het verwarmingselement van de wasmachine kan zich kalk afzetten.

Volgens professor Jan Peter van der Hoek neem je dan een risico. 11. Maakt de hardheid nog uit voor de dosering van wasmiddel? Consumentengids: Jazeker. De dosering op wasmiddelverpakkingen is afgestemd op de waterhardheid (zacht, gemiddeld of hard). Bij hard water heb je meer wasmiddel nodig, bij zacht water moet je wasmiddel spaarzaam gebruiken.

Waterontharder Zonder Zout

Dat is ongunstig, want bij overdosering worden vlekken niet goed verwijderd en kunnen losgeweekte vuildeeltjes terugslaan op het wasgoed, waardoor het grauw wordt. Ook kan een deel van het niet-opgeloste wasmiddel achterblijven in de machine, waardoor het wasresultaat afneemt. Overdoseren is bovendien slecht voor het milieu en de portemonnee. Let dus goed op de aanbevolen dosering.

Beste Waterontharder Test Vergelijk 2021 - VerbouwkostenAmfa4000 of liever een echte waterontharder? – Beste Waterontharder


Het schuim perst zich door alle kieren en gaten van de machine naar buiten. Zo leren de eigenaren van waterontharders vanzelf om drastisch minder wasmiddel te gebruiken. Vuistregel is dat met water van 0°d, H de helft van de laagst voorgeschreven hoeveelheid wasmiddel al voldoende is. 12. Wanneer moet ik een antikalkmiddel gebruiken in de wasmachine? Consumentengids: In tv-reclames zie je schrikbeelden van compleet verkalkte verwarmingselementen; in het echt valt dit gelukkig reuze mee.

Heb je volledig onthard water van 0°d, H dan heb je nooit antikalkmiddel nodig. Niet in de wasmachine en ook niet in de wc-pot. Antikalkmiddelen voor schoonmaken en schoonhouden van het toilet zijn slecht voor het milieu en een kostenpost voor de rioolwaterzuivering. 13. Hoe houd ik de vaatwasser kalkvrij? Consumentengids: Bij 3-in-1-vaatwastabletten hoef je geen zout toe te voegen aan de vaatwasmachine.

Waarom Waterontharder Gebruiken

ᐅ Waterontharders Test – Vergelijking & Koopgids - Juni 2021Beste Waterontharder Test Vergelijk 2021 – Verbouwkosten


Let op: onder de 4°d, H mag je geen zout in de vaatwasser doen, anders kunnen glas en decoraties op servies aangetast worden. Het beste advies is het water volledig te ontharden en alleen vaatwaspoeder te gebruiken (nog verkrijgbaar bij Albert Heijn: SUN Classic System). Zelfs de goedkoopste 3-in-1 tabletten van de Lidl zijn toch nog minstens twee keer zo duur in het gebruik.

Licht vervuilde vaat krijg je dan soms al voldoende schoon met alleen het spoelprogramma van de machine. De vaat moet dan wel afdruipen en drogen met een open deur, wat ook zeer milieuvriendelijk is en geen strepen achterlaat. Gebruik in ieder geval nooit méér poeder dan de helft van de door SUN aanbevolen hoeveelheid.

van der Hoek is voorzitter van de programmacommissie voor het gezamenlijk onderzoeksprogramma van de Nederlandse drinkwatermaatschappijen. Als zodanig zal hij zich verantwoordelijk voelen voor het standpunt van de drinkwatermaatschappijen dat de Consumentenbond integraal overneemt. Geen wonder dus dat Van der Hoek hier hetzelfde zegt als wat al in het artikel staat: Wij van WC-Eend adviseren WC-Eend.

Waarom Waterontharder Gebruiken

Als je onthard water krijgt, is het niet nodig om een waterontharder te installeren. Boven de 20 °d, H is dat misschien zinvol, maar in Nederland heeft niemand nog zulk hard water. Ik raad het gebruik van waterontharders dan ook niet aan, want je neemt een risico. Hier klinkt het voorzorgsprincipe dat de spindoctors van de waterleidingbedrijven hanteren om juridische aansprakelijkheid uit te sluiten.

Daarmee wordt niet alleen de leiding schoongespoeld maar ook de “extra apparatuur”. Wellicht is het gevaar groter bij omgekeerde osmose filtering maar juist dan verwacht je van een professor dat hij dat onderscheid duidelijk maakt! Of wordt hier vergeten dat de Consumentengids een blad voor consumenten is die adviezen verwachten over de aanschaf van hun spullen? De wezenlijke verschillen tussen de verschillende onthardingsmethodes zouden hier niet over het hoofd gezien mogen worden.

Ook waterontharders zijn gecontroleerd op veiligheid en kwaliteit. Het zou helpen wanneer ook de Consumentenbond dat zou doen. Consumentengids: Met een waterontharder heb je die zekerheid niet meer: de extra apparatuur in de binneninstallatie kan tot kwaliteitsverandering leiden buiten het gezichtsveld van het waterbedrijf. Fabrikanten claimen dat een waterontharder helemaal veilig is, maar waar waterleidingbedrijven de waterkwaliteit voortdurend monitoren, doen fabrikanten van waterontharders dat niet.

Waterontharder Magneet Praxis

Als waterleidingbedrijven de waterkwaliteit al voortdurend monitoren, waarom zouden deze fabrikanten dat dan ook nog moeten doen? Achter de onduidelijke formulering gaat een politiek dingetje schuil. Natuurlijk willen waterleidingbedrijven graag veel monitoren want dat geeft werkgelegenheid en van onderlinge concurrentie hebben ze geen last. Fabrikanten van waterontharders tot hetzelfde verplichten zou op allerlei praktische bezwaren stuiten en is politiek niet haalbaar want er is in het geheel geen noodzaak.

Consumentengids: Zij kunnen wel beweren dat hun apparaat gegarandeerd veilig is, maar de vraag is of je als gebruiker voldoende zicht hebt of de reiniging van het apparaat wel naar behoren verloopt. Zo’n apparaat heeft ook een eindige levensduur, dus hoe zit het met de kwaliteit over langere tijd? Dit is typisch een vraag die de Consumentenbond ter harte zou moeten nemen: test eens de verschillende waterontharders en let op het verschil in werking, op de kwaliteit van de gebruikte harsbolletjes in de ionenwisselaars, de voor- en nadelen van omgekeerde osmose filtering, de verschillende garanties die de fabrikanten geven en de verschillen in verwachte levensduur. www.energie-vergelijken.net.

Te meer reden voor een Consumentenbond deze vragen serieus te nemen. Consumentengids: Bovendien kost een waterontharder geld, in aanschaf en onderhoud. Onthard water van het waterleidingbedrijf kost niets extra. Wie een ontharder heeft, moet die regelmatig reinigen met zout en/of chemicaliën. Die stoffen spoelen door de riolering, wat een ongunstig milieu-effect heeft.

Waterontharder Installateur

Een ionenwisselaar spoelt geen chemicaliën door de riolering, wel zout, calcium en magnesium. Hoe milieuverontreinigend is dat? De kosten die bij de rioolwaterzuivering worden gemaakt moeten worden afgewogen tegen de kosten die niet meer gemaakt worden, onder meer doordat er minder antikalkmiddel door het toilet wordt gespoeld en minder kalkzeep door de wasmachine wordt geproduceerd.

Dat hoeft hij natuurlijk ook helemaal niet te doen als hij spreekt namens de waterleidingbedrijven. Wie is de spindoctor die de Consumentenbond voor het karretje van de waterleidingbedrijven heeft weten te spannen? .

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *