Zo verf je een muur

Gefeliciteerd met je nieuwe woning! Nu gaat het klussen beginnen. De klus die vaak als eerste wordt aangepakt, is het verven van de muren. Op die manier komen je spullen en de nieuwe vloer niet onder de verf te zitten en hoef je jezelf niet in allerlei bochten te wringen om dat te voorkomen. Een goede keuze dus om als eerste die kale/lelijke muren aan te pakken. In deze blog leggen we je stap voor stap uit hoe je een mooi resultaat bereikt.

De voorbereiding

Het voordeel van een nieuw huis is dat je de muren niet leeg hoef te halen (van schilderijen en kasten) en dat je ook geen meubels aan te kant hoeft te zetten. Dat scheelt weer. De eerste stap is dan ook het afplakken van kozijnen en eventuele plinten met schilderstape. Vervolgens dek je de vloer af, met bijvoorbeeld karton, kranten of oude lakens/kleden/gordijnen die vies mogen worden.

              Het is raadzaam om een grondlaag op je muur aan te brengen. Zo voorkom je kleurverschillen en andere oneffenheden wanneer je de muurverf van, bijvoorbeeld, jotun gaat aanbrengen. Voordat je de grondlaag gaat aanbrengen, maak je de muur eerst schoon met water en verfreiniger. Eventuele gaatjes vul je op met opvulmiddel en daarna maak je de muur stofvrij. Vervolgens laat je de muur goed drogen.

Het verven zelf

Lees altijd goed de verpakkingen van de grondverf en de jotun verf die je hebt uitgekozen om op je muur te smeren. Zo weet je hoe lang de verf moet drogen, of je wel of niet moet roeren in de verf en meer van dat soort zaken.

Breng eerst de grondverf aan. Gebruik een kwast voor de hoeken en lastig te bereiken plekken en een roller voor de grotere oppervlaktes. Maak rustige bewegingen om spetters te voorkomen. Verf steeds een klein oppervlakte en wissel verticale en horizontale bewegingen af om strepen te voorkomen. Daarnaast zorgt het horizontaal én verticaal verven voor een betere dekking. Laat na de eerste laag de verf goed drogen. Houd de droogtijd op de verpakking aan. Staat er geen droogtijd aangegeven, laat de verf dan 24 uur drogen voordat je een volgende laag aanbrengt. Breng daarna eventueel een tweede laag aan als de eerste laag niet dekkend genoeg is. Herhaal dan eerdergenoemde stappen.

Als de grondlaag er goed op zit, is het tijd om de muurverf aan te brengen. Voor het aanbrengen van de muurverf gelden dezelfde stappen als voor het aanbrengen van de grondverf. Het is even een klus die wat tijd kost, maar daarna kun je jarenlang genieten van mooi geverfde muren.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *